luni, 24 decembrie 2012

Conferinta Internationala Studenti pentru Studenti

Realizat de Flaviu Balint, Carmen Miron si Bianca Danciu

În perioada 10-14 aprilie 2013 va avea loc cea de-a X-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Studenţi pentru Studenţi”, eveniment susținut de Organizaţia Studenţilor Chimişti în colaborare cu Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Societatea de Chimie din România şi European Youth Chemists’ Network. 
Fiind vorba de o ediție aniversară, în acest an, organizatorii și-au propus să prezinte o nouă perspectivă asupra cercetării științifice, punând accentul pe promovarea acesteia ca vocație și nu ca meserie. În acest scop, vor prezenta coferinte plenare mai mulți invitați de seamă, dintre care au confirmat prezența următorii: Acad. Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc-preşedintele Academiei Române, Acad. Prof. Univ. Dr. Cristian Silvestru (Universitatea Babeș-Bolyai), Prof. Titular Dr. Santiago Gomez Ruiz (Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid). Aceștia ne vor împărtăși atât rezultatele activității lor de cercetare, cât și experiența lor ca cercetători.
În cadrul conferinţei, pe lângă lecturile plenare, va avea loc un concurs de lucrări științifice, adresat studenților,ce va fi împărțit în 4 secțiuni: Inginerie Chimică, Chimie, Chimie Alimentară şi Postere, precum şi prezentarea activităţilor de cercetare din cadrul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică. Lucrările participanţilor vor fi jurizate de profesori din cadrul facultăţii.
 Tot în cadrul evenimentului participanților și invitaților li se va oferi ocazia de a vizita principalele obiective turistice ale municipiului Cluj-Napoca.
 Programul evenimentului este în așa fel construit încât să îmbine perfect atât activitățile cu caracter academic, cât și cele cu caracter cultural și social. Astfel, participanții vor avea ocazia nu numai să cunoască tineri chimiști din mai multe  centre universitare din țară și din Europa, să învețe de la profesorii facultății și de la invitați, dar și să experimenteze viața unui student clujean . Organizatorii principali, fiind tot studenți, vor avea grijă ca participanții să trăiască o experiență completă în Cluj-Napoca, orașul care a câștigat recent titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.

duminică, 23 decembrie 2012

Chemistry cake

Realizat de Flaviu Balint




Scopul:
.       obţinerea unui tort cu ajutorul instrumentaţiei din laborator
Cantităţi folosite:
.       Unt 50g
.       Zaharoză C12H22O11 75g
.       Amidon (C6H10O5)n 250g
.       Vanilină C8H8O3 0.1g
.       Carbonat acid de sodiu NaHCO3 25g
.       Acid tartric C4H6O6 25g
.       Ciocolată 200g
Mod de lucru:
Intr-un pahar se amestecă 50g unt şi 75g de zaharoză cu ajutorul unui agitator mecanic. După ce se uniformizează se adaugă un ou şi se continuă amestecarea. Peste amestec se adaugă 250g de amidon şi  un vârf de spatulă de vanilină. Într-un alt vas închis se amestecă prin agitare carbonatul acid de sodiu şi acidul tartric, care se adaugă amestecului final. Se agită şi se pune la copt într-un cuptor timp de 30 min la aproximativ  170° C. I se aplică un strat de ciocolată şi se poate savura cu un pahar de magia OSC.
Bon appétit!
P.S.: Deoarece în laboratoare există substanţe  periculoase nu garantăm netoxicitatea produsului final.

Bancuri


Realizat de Cristina Oprea


- Ionel, cum aţi petrecut Crăciunul?
- Am f
ăcut un pom de Crăciun, l-am umplut de jucării şi tare ne-am bucurat.
- Si tu Georgel?
- Am f
ăcut un pom de Crăciun, am cumpărat o multime de jucării şi tare ne-am bucurat.
- Dar tu Moritz?
- Noi avem un magazin de juc
ării şi ne-am uitat la rafturile goale şi tare ne-am bucurat.


A doua zi de Crăciun, preotul unei biserici se uită la scena Naşterii şi observă ca Iisus lipsea dintre statuete. Cȃnd iese afară, vede un baieţel cu o maşinuţă roşie ȋn care era aşezată statueta prunculului Iisus.
- De unde ai luat statueta asta, micu
ţule?
- Din biseric
ă, zice baieţelul.
- Si de ce ai luat-o?
- Cam cu o sapt
ămană ȋnainte de Crăciun, m-am rugat pruncului Iisus şi i-am promis că dacă-mi va aduce o maşinuţă roşie de Crăciun, El va fi primul pe care-l voi plimba cu ea.


Angajaţii unei companii multinaţionale sunt ȋntrebaţi ce vor face cu banii din prima de Crăciun.
Elve
ţianul: Din banii de primă ȋmi cumpăr o barcă.
Reporterul: Si cu restu?
Elve
ţianul: şi cu restu ȋmi renovez faţada casei.
Englezul: Din banii de prim
ă ȋmi cumpăr o maşină sport
Reporterul: Si cu restu?
Englezul:
şi cu restul mă duc intr-o excursie ȋn Africa
Romanul: Din banii de prim
ă ȋmi cumpăr un pulover.
Reporterul: Si cu restul?
Romanul: Restul mi-i d
ă mama.


Două blonde hotărăsc sa meargă ȋn pădure să-şi caute un brad de Crăciun. După cȃteva ore de căutări una dintre ele ii spune celeilalte:
- A
şa nu mai merge! Eu propun să luăm primul brad pe care ȋl găsim... indiferent dacă are globuri sau nu!!


O brunetă şi o blondă decorează bradul de Crăciun.
Bruneta bagă în priză instalaţia electric
ă pentru pom şi o întreabă pe blondă:
- Funcţionează?
Blonda răspunde:
- Da, nu, da, nu, da, nu!




Un copil optimist şi unul pesimist îl aşteaptă pe Moş Crăciun.
 Pesimistul e sigur că nu o să primească mare lucru. Optimistul nu mai poate de încantare şi abia aşteaptă să vadă darurile.  Vine Moşul, iar copilul pesimist primeşte super - cadouri: trenuleţe,maşinuţe, ciocolată, tot ce i-ar fi putut trece prin cap. Copilul optimist primeşte ... o balegă. Se întâlnesc copiii şi schimbă impresii.
 Pesimistul: - Eu am primit un trenuleţ, da' nu e prea mare, o maşinuţ
ă, da' nu e culoarea pe care o vroiam, şi ciocolată, da' e cu lapte şi fără alune...
 Optimistul râde încântat: - Măi, eu am primit un cal! Dar nu-l găsesc!

Horoscop


Realizat de Andreea Vaida

Cum ar trebui să-ţi împodobeşti pomul de Crăciun, în funcţie de zodie        

 

Săgetător (22 noiembrie - 21 decembrie)

Nuanţele de albastru şi turcoaz sunt perfecte pentru bradul tău de Crăciun. Sunt culorile zodiei tale şi îţi oferă o stare de linişte, calm, dar şi acea senzaţie că eşti "altfel", pe care o adori.

 

 

Capricorn (22 decembrie - 20 ianuarie)

Un pom de Crăciun clasic este ideal pentru tine. Combinaţia de roşu şi auriu ţi se potriveşte la fix, şi asta pentru că îţi completează personalitatea conservatoare.


Vărsător (20 ianuarie - 18 februarie)

Pentru co eşti o nonconformistă, un pom de Crăciun în culori puternice, decorat într-un stil aparte, cu totul original este opţiunea perfectă pentru tine. Surprinde-ţi toţi prietenii cu un astfel de brad!


Peşti (19 februarie - 20 martie)

Podoabele delicate, în culori deschise şi armonioase sunt ideale pentru bradul tău de Crăciun. Reuşesc să ofere o atmosferă armonioasă şi liniştitoare, exact ce îţi doreşti de Sărbători.

Berbec (21 martie - 20 aprilie)

Tot ceea ce este îndrăzneţ este ideal pentru tine! De aceea, bradul tău de Crăciun poate fi complet ieşit din tipare, fie că este foarte colorat sau foarte luminat.


Taur (21 aprilie - 21 mai)

Preferi lucrurile discrete, delicate şi naturale. De aceea, un brad cu o formă cât mai simplă şi cu decoraţiuni speciale este o alegere perfectă pentru zodia ta.


Gemeni (22 mai - 21 iunie)

Argintiul şi albastrul sunt două variante de culori ideale pentru semnul tău. Iar o combinaţie realizată din aceste culori te ajută să decorezi un brad de Crăciun ca de basm!


Rac (22 iunie - 21 iulie)

Te simţi foarte bine într-un decor alb, ca de vis. De aceea, un pom de Crăciun în totalitate alb te transportă într-o lume absolut feerică.


Leu (22 iulie - 22 august)

Culorile puternice, aprinse, neobișnuite pentru un brad de Crăciun te aduc în centrul atenției, ceea ce îți place la nebunie. De aceea, îndrăznește să-ți pui în practică cele mai originale idei!


Fecioară (23 august – 22 septembrie)

Un brad calsic, delicat, fără exagerări ți se potrivește cel mai bine. Iar când vine vorba de ornamente, le adori pe cele realizate chiar de tine, mai ales că ai suficientă răbdare și atenție.


Balanţă (23 septembrie - 22 octombrie)

Îți place armonia, iar un brad de Crăciun elegant și simplu este alegerea optimă pentru tine. Roșul, culoarea clasică pentru pomul de Crăciun, este o variantă care poate aduce atmosfera frumoasă a Sărbătorilor în casa ta.


Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

Un brad de Crăciun decorat în nuanțe închise de roșu sau grena este ideal pentru tine. Este elegant și deosebit, ceea ce ție îți place cel mai mult.


Sursa: http://www.eva.ro

Poezie

 Realizat de Alex Sasaran


Interviu Sebi Paic

Realizat de Cristian Banciu

Cristian Banciu:Salut Sebi ! Cȃteva cuvinte despre tine.
Sebastian Paic:Salut! Sunt născut ȋn Braşov in 1987, 20 mai, am terminat  Colegiul Naţional “Andrei Saguna” profil ştiinţele  naturii.  Pe lȃngă cele legate de  şcoală, la acest liceu am avut  ocazia să particip şi la numeroase alte activităţi extraşcolare printre care fanfara  liceului, Consiliul Consultativ al Elevilor din cadrul Primăriei Braşov si altele, dar cel care m-a influenţat  cel mai mult a fost  Minisatul “Sfȃntul Andrei” -un atelier de creaţie şi spiritualitate romȃnească.

C.B.: De unde pasiunea pentru chimie?Ce te-a determinat să alegi Faculatea de Chimie?
S.P.: Probabil că la primul contact a ȋnceput să se dezvolte şi pasiunea pentru chimie. Asta s-a ȋntamplat cand am văzut manualele fratelui meu mai mare cu 4 ani. Apoi am ȋnceput să studiez la şcoală cu o profesoară  care a resuşit să ne facă să privim chimia cu drag, atat pe mine cȃt şi pe colegii mei. Astfel am ajuns să particip şi la Olimpiada Naţională.

C.B.:Ce a ȋnsemnat pentru tine participarea la concursul Candin Liteanu?
S.P.: Am participat la Concursul Candin Liteanu atȃt ȋn clasa a XI-a cȃt şi ȋn clasa a XII-a. A fost o experienţă interesantă pentru că a ȋnsemnat  contactul cu un oraş mare cum e  Clujul , sentimentul  unui ȋnceput cu iz de independenţă. De asemenea a fost şi prima contingentă cu ceea ce ȋnseamnă o instituţie de ȋnvăţămȃnt  superior, şi  pe care o priveam atunci cu speranţă si admiraţie.

C.B.:Cum au fost anii studenţiei pentru tine?
S.P.: In ani studenţiei m-am bucurat foarte mult de libertate. Am călătorit mult, am ȋnvăţat, am cunoscut  oameni foarte frumoşi- studenţi , profesori şi nu numai, m-am hrănit intelectual şi spiritual.  Am un mare regret: puteam  să profit şi mai mult de timp şi disponibilităţi.

C.B.: Care sunt hobby-urile tale ?Cu ce ȋţi ocupi timpul liber?
S.P.: Cea mai mare pasiune a mea este etnologia.  De la asta pornesc o serie de activităţi şi domenii conexe printre care şi muzica şi instrumentele ţărăneşti,  portul popular de sărbătoare,  obiceiurile şi orice aspect al vieţii ţăranilor de ieri şi de azi. Prin anul ȋntai am fost o perioadă scurtă la un ansamblu de  dansuri din Cluj. Am renunţat repede ȋn momentul ȋn care am văzut că există o diferenţă foarte mare ȋntre ceea ce inseamnă dansul pentru ţărani şi ceea ce se promovează pe post de artă tradiţională. La fel se ȋntamplă  şi cȃnd e vorba de muzică, vestimentaţia şi obiceiurile abordate de cei care ar trebui să salveze şi să protejeze valorile culturii tradiţionale. Astfel am ȋnceput să cutreier zeci şi zeci de cătune din toată ţara ȋn căutarea unor ultime rămăşite din ceea ce a fost satul romanesc. Cȃnd s-au adunat suficiente haine a venit şi momentul să le animăm şi am reusit să fac lucrul acesta impreună cu prieteni şi colegi de cămin. Prima acţiune a fost caracterizată de un nivel  foarte mare de spontaneitate: ȋntr-o seară din preajma Crăciunului am pornit , purtȃnd costumul romȃnesc de sărbătoare din căminul 14 prin Campusul  Haşdeu la colindat! Am mers la cunoscuţi, dar am primit multe reacţii pozitive şi din partea celor care ne-au vazut ȋntamplător. Am prins curaj şi au urmat apoi alte şi alte acţiuni ȋn timpul anului.

C.B.: Cum se ȋmpacă chimia cu această activitate?
S.P.: Din punct de vedere al principiilor interne  sunt două domenii contradictorii cu finalităţi opuse. Rămȃne ȋn condiţiile acestea sa găseşti o solutie de compromis pentru a ȋmpăca mai  multe  tipuri de nevoi personale.

C.B.:Cine te-a ajutat să descoperi etnologia?
S.P.: Viaţa mea s-a schimbat radical ȋn momentul ȋn care l-am cunoscut (ȋn clasa a XI-a) pe profesorul Ioan Sorin Apan, teolog, profesor de fizică şi religie şi etnolog- conducătorul “Minisatului” despre care am  amintit mai sus. El este cel care ne-a arătat valenţele cele mai profunde ale culturii tradiţionale şi ne-a ajutat să ȋnţelegem diferenţele dintre viziunea despre lume a celor vechi şi a modernilor, oferindu-ne mai ales cheile pentru rezolvarea unora dintre problemele existenţiale majore.

C.B.: Am văzut  că ai călătorit destul de mult ȋn ultima vreme.Ne poţi spune cȃte ceva de pe unde ai fost?
S.P.: Atȃt pasiunea pentru etnografie cȃt şi plăcerea pură de a călători m-au făcut să străbat cȃt mai multe zone din ţară şi nu numai. Am ajuns astfel să intru ȋn contact cu oameni interesanţi din diverse colţuri ale Romȃniei, am cunosc ospitalitatea proverbială şi uneori opusul ei. De cele mai multe ori merg cu autostopul (făcȃnd cȃteva zeci de mii de km pe an); uneori am fost nevoit să ȋmi  petrec nopţile prin gări sau să găsesc soluţii extreme (o noapte pe malul Dunării, sub cerul liber, vara, cȃnd numărul ţȃnţarilor este foarte mare,  este o experienţă de neuitat…).  O amintire pe cȃt de plăcută pe  atȃt de emoţionantă o am din Novosibirsk, unde am participat cu Minisatul la un festival de film,  şi unde, ȋn momentul ȋn care am ȋnceput să cantăm o melodie din Maramureş, s-au ridicat mulţi oameni ȋn picioare, aplaudȃndu-ne. Descoperisem acolo, tocmai ȋn Siberia, romȃni exilaţi ȋn anii ’50 care nu au mai avut nici un contact cu ţara de foarte mult timp.

C.B.: Pentru final, ce sfat ai da unui student din anul I atât de la facultatea noastră, cât şi de la alte facultăţi?
S.P.: Să nu piardă timpul nici cȃnd e vorba de ȋnvăţat nici ȋn alte privinţe!