sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Interviu lector dr. Luiza Gaina


Realizat de Ana-Maria Dumitrica

Ana-Maria Dumitrica: In primul rȃnd aş dori să vă prezentaţi şi să ȋmi spuneţi rolul dumneavoastră ȋn departamentul de cercetare al chimiei organice.
Lector Dr. Ing. Luiza GainăMă numesc Luiza Găină şi sunt  lector doctor inginer.In departamentul de chimie există mai multe direcţii şi grupuri de cercetare, fiecare avȃnd proiecte de cercetare. Eu ȋmi desfăşor activitatea de cercetare ȋn Centrul de Heterochimie Fundamentală şi Aplicată.

Ana-Maria Dumitrica: Ce trebuie să facă un student pentru a participa la aceste lucrări de cercetare si care sunt criteriile de înscriere?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăIn primul rȃnd este suficient să vrea să participe. Studentul vine şi se adresează unui membru din grupul de cercetare şi va primi o temă pe care să lucreze, dar asta ȋnseamnă că studentul este conştient de faptul că cercetarii ȋi trebuie alocat timp. De exemplu o sinteză…nu ȋţi ia numai 10 minute, ea poate dura ore, după care trebuie prelucrat produsul obţinut.

Ana-Maria Dumitrica: In cazul în care vor dori mai multi studenţi acest post, cum o să se procedeze?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăToţi cei care doresc să lucreze, vin şi stau de vorbă cu membrii grupului de cercetare. Se ȋntamplă ca nu toţi studenţii sa aiba experienţă, dar toată lumea poate să vină şi să incerce să lucreze,cei care arată interes şi se implică vor ramȃne, ceilalţi….
Ana-Maria Dumitrica: Din ce an ar fi cel mai bine să ȋncepem cercetarea?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăCercetarea se poate ȋncepe din anul I! De ce zic asta? Pentru că acum este competiţia pentru bursele de performanţă, iar fără să fi lucrat ȋn laborator ȋnainte nu poţi aplica pentru această bursă, deci trebuie să ai ȋnceput un proiect de cercetare pentru a te ȋnscrie. De asemenea depinde şi de studenţi …cei care vor sa ȋnceapă cercetarea din anul I sunt bineveniţi.


Ana-Maria Dumitrica: Contează de la ce specializare suntem când ne alegem domeniul de cercetare?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăDA…ar trebui să conteze pentru voi pentru că dacă aţi ales o specializare se presupune că aţi vrea să vă aprofundaţi cunostiinţele ȋn acea direcţie.
Ana-Maria Dumitrica: Care sunt cele mai bune rezultate pe care le-au obtinut studenţii dumneavoastră în acest domeniu?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăLa capitolul cercetare am avut trei studenţi cu burse de performanţă, un student care a cȃstigat anul trecut la Conferinţa Internaţionalȃ “Studenţi pentru studenţi” locul 3, iar dintre studenţii cu care am mai lucrat ..unii dintre ei sunt ȋn străinatate pentru doctorate.


Ana-Maria Dumitrica: Care credeţi că este cel mai căutat domeniu dintre toate domeniile de cercetare pe piaţa locurilor de muncă?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăNu cred că ar fi un singur domeniu la capitolul cercetare.
Ana-Maria Dumitrica: Momentan aveţi ceva proiecte ȋn desfăşurare ?
Lector Dr. Ing. Luiza GainăDa,avem proiecte ȋn desfăsurare, ȋn domeniul compusilor metalo-organici biologic activi.  Facem substanţe cu potenţial antiproliferativ care sunt testate ȋn terapia cancerului.

Ana-Maria Dumitrica: Care este diferenţa dintre subiectele de cercetare abordate de dumneavoastră şi cele ale celorlalţi profesori de la catedra de organică?

Lector Dr. Ing. Luiza GainăLa noi ȋn grup se lucrează pe substanţe biologic active pe care le testăm, iar celelalte cadre didactice, ȋn funcţie de proiectul pe care ȋl au …merg ȋntr-o anumită direcţie de cercetare. Noi ne-am axat pe substanţe biologic active fie anti-inflamatoare,fie anticancer.

Ana-Maria Dumitrica: Mai am doar o ultimă ȋntrebare.Pentru licenţă trebuie sa facem o lucrare teoretică sau practică ?

Lector Dr. Ing. Luiza GainăDepinde de ce nota vrea să obţină candidatul…daca vrea nota 10 cu o lucrare teoretică nu poate sa o obţină …daca vrea mai mult ȋi trebuie o lucrare practică.

Ana-Maria Dumitrica: Aveţi un mesaj de transmis studenţilor?

Lector Dr. Ing. Luiza GainăDa! Eu le urez SUCCES şi cu cȃt se intereasează mai repede şi ȋsi gasesc un ȋndrumător ȋntr-un grup de cercetare cu atȃt este mai bine pentru ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu