luni, 11 iunie 2012

Caricatura saptamanii

Realizat de Iulia Jeican


Astăzi vă prezentăm caricatura zilei,care o infăţişează pe una dintre cele mai speciale persoane ale Organizaţiei.Fiţi pregătiţi, ȋn următoarele numere ar putea apărea chiar caricatura unuia dintre voi!

Bancuri-numarul 2


Realizat de Cristina Oprea

Profu zice: “Băiete din păcate pentru tine nota pe care o ai ȋncepe cu P.
 Bănuiesc că ştii ce nota e, nu?”
 Studentul: “Pinci?”

La examen un student ia un bilet- nu ştie. Ia altul- iarăşi nu ştie. Al treilea- de asemenea... Si asa al patrulea, al cincilea... Profesorul il opreşte şi ii da nota 5. Ceilalti studenţi se revoltă:
 - Pentru ce?
 - Cum pentru ce? Dupa cum caută, ȋnseamnă că ştie ceva.....

Trei studenţi stăteau în paturile lor din cămin plictisiţi de moarte.
 La un moment dat unul dintre ei zice:
-Băi io zic să dăm cu banul şi să facem aşa: dacă pică marca mergem la terasă, dacă pică banul mergem la meci, iar dacă pică pe muchie ne apucăm să învăţăm!


Examen. Studentul iese la raspuns ţinȃnd ȋn mȃnă o fiţuică, pe care sunt scrise cȃteva propoziţii.
 Profesorul:
 - Dar unde vă este raspunsul?
 - In cap.
 - Dar aceasta ce e? – indicȃnd spre fiţuică.
 - Aceasta n-a incăput.


- Tinere, - explodeaza profesorul, - a treia oară vă apreciez cu nota patru. De ce nu ȋnvăţaţi? Din cate ştiu, nimeni n-a murit ȋnvăţȃnd!
 - Stiu, - zice studentul, - dar mai bine nu risc.


Examen. Studentul scȃnceste:
 - Domnule profesor, eu nu merit nota doi!
 - Stiu, dar note mai mici eu nu pun!

Horoscop luna iunie 2012



Realizat de Cristina Oprea

Berbec
Fraza tipică: “Bineinţeles ca doar EU am dreptate!!!”
Berbecul guvernează capul, drept pentru care Berbecii sunt experţi în a se arunca cu capul înainte, a face doar ce-i taie capul şi a da cu capul de pragul de sus. Sunt foarte siguri pe ei în tot ce fac, chiar şi când fac cele mai monumentale prostii.Incearcă sa-ţi păstrezi parerile pentru tine,cel puţin până ieşi din sala de examen!

Taur
Fraza tipică: “Nu am copiat niciodată!Am vrut doar sa compar.”
Taurul e recunoscut pentru stabilitate si perseverenţă, de fapt doua modalitţăi de exprimare a lipsei de imaginaţie, însă e maestru în a scoate castanele din foc cu mâna altuia,asta până cand nu se va intoarce totul împotriva sa.

Gemeni
Fraza tipică: “Maine e examen?Mai e timp de invăţat.”
Gemenii sunt isteţi şi foarte adaptabili, cu alte cuvinte,lipsiţi de scrupule. Stăpânesc perfect arta comunicării şi pot sa te mintă în faţă fară să clipească. Sunt drăgălăşenia întruchipată când vor sa obţină ceva şi de-a dreptul sadici când au chef sa se joace cu nervii altora.Sfatul nostru:păstrează-ţi spiritul practic,altfel vei avea parte de o sesiune luunnggaa...


Rac
Fraza tipică: “Ce bine iţi stă parul azi... îmi dai şi mie cursurile?”
Racul este un profitor nesatul, al cărui unic scop în viaţă e să care în bârlog tot ce-i pică în mâna.Se spune ca ar fi diplomat, dar în realitate manipulează pe toată lumea ca să-şi rezolve interesele. Zâmbeşte gratios, înşiră verzi şi uscate şi joacă tot timpul teatru.Cu toate acestea,e printre putinele semne zodiacale care chiar vor putea sa vadă şi un concert in această perioadă...zbuciumată!

Leu
Fraza tipică: “Ce poate fi mai frumos decat...mine?”
Leul este un lider înnascut şi, ca toti liderii, se înălţa strivindu-i pe cei cu mai mult bun-simţ decât el. Ambiţie! ca nimeni altul.Pozează tot timpul, doarme pe stânga fiindca profilul drept îl avantajează mai mult şi tot ce ar citi in sesiune ar fi un roman doar despre el!Visul lui:infiinţarea disciplinei  “Chimia dintre mine şi persoana mea”.


Fecioară
Fraza tipică: “Greşeala e pe pagina 2,alineatul 4,dupa a 7-a virgulă. ”
Obsedata de igiena, detalii si clasificari, este capabilă să caute bacteriile cu lupa, sa frece duşumelele cu periuţa sau să pună rufele în maşina de spalat nu doar pe culori, ci şi în ordine crescatoare şi alfabetică.Daca exista cineva care are în ordine toate cursurile,seminariile şi laboratoarele,toate puse pe 1000 de categorii şi cu completarile de rigoare,fecioarele sunt acelea!

Balanţă
Fraza tipică: “Si...despre ce vorbeam?.”
Balanţa are certe înclinatii intelectuale,utile în studiul aprofundat al programului TV şi un înalt simţ artistic,reflectat in flerul cu care-şi asortează pantofii cu lenjeria.Despre balanţă se spune ca e o bună colaboratoare si sfatuitoare:in orice problema expune cateva zeci de soluţii,ca apoi să-l lase pe celălalt sa decidă.

Scorpion
Fraza tipică: “Nu sunt suparat,am luat 9.Sunt chiar fericit,nu se vede?”
Scorpionul are emoţii intense,idei fixe şi puterea de a deochea.E atât de încordat încat dă impresia ca suferă,iar încordarea lui face sa se defecteze obiectele din jur.Chiar şi cei apropiaţi sunt profund afectaţi,de unde si bafta pe are o are la moşteniri.

Săgetător
Fraza tipică: “N-am fost eu!”
Sagetatorul e un inconştient optimist a cărui specialitate este datul cu bata în baltă:scoate perle dupa perle cu un aer de savant atotstiutor,face glume proaste şi râde fară rost.Promite marea cu sarea,dar când trebuie să îşi ţina promisiunile e lovit de amnezie.

Capricorn 
Fraza tipică: “Hai că...pot!”
Capricornul e un parvenit planificat, care se chinuie să ajungă în moţul ierarhiei şi-şi urmăreşte interesele cu îndârjire de buldog. Încapaţânarea lui este monumentală – mai mare ca a Berbecului şi a Taurului, care sunt, totuşi, niste vietăţi relativ normale. Si la capitolul rezistenţă stă bine – în cazul unui cataclism planetar s-ar numara printre puţinii supravieţuitori, alături de şobolani si insecte.

Vărsător
Fraza tipică: “Unde aţi plecat?”
Vărsătorii sunt cele mai ciudate fiinţe de pe Terra, ceea ce explică frecvenţa marită cu care sunt rapiţi de marţieni. Nu se ştie totusi daca acestia îi selecteaza doar pentru a le studia anomaliile sau fiindcă îi consideră o specie înrudită. Prietenii îi suportă maximum două ore, iar rudele lor migreaza în alte cartiere. Cât despre dragoste, Vărsătorilor nu le este prea clar ce înseamnă … !

Peşti
Fraza tipică: “Păi...nu mai inţeleg nimic!”
Peştii sunt niste vietuiţoare blânde şi buimace, care cred tot ce le îndrugă primul venit. În capul lor este un talmes-balmes de impresii si intuitii, ce face imposibilă o activitate neuronală decentă. Fiind incapabili sa emită vreun argument logic, au devenit la rândul lor experţi în abureală şi îmbrobodire.Dar marca lor distinctivă este enorma capacitate de a iubi. Peştii se îndrăgostesc total si iremediabil de cine nu trebuie, când nu trebuie sau … de câte persoane nu trebuie!

Interviu Tiberiu Frentiu



Interviu realizat de Marian Marius




Marian Marius:In primul rȃnd aş dori să vă prezentaţi şi să ȋmi spuneţi ce post ocupaţi ȋn acest departament  şi care ar fii subdomeniile acestuia şi sa le prezentaţi pe scurt.


Tiberiu Frentiu: Numele meu este Tiberiu Frenţiu şi momentan sunt director al departamentului de  Chimie Analitică . In cadrul acestui departament conduc un grup de cercetare de Spectrometie Atomică Analitică (AOS), care are drept domeniu de cercetare realizarea şi studiul instrumentaţiei analitică de mare sensibilitate pentru analiza de metale din diverse probe: probe de mediu, biologice. Un alt domeniu ar fi dezvoltarea sistemelor spectrale cu surse de plasmă cuplată capacitiv ca alternativă pentru spectometria de emisie atomică în plasmă cuplată inductiv, care este metoda de bază ce se utilizeaza la ora actuală în analizele spectrale multielementale.Un domeniu aparte în cadrul acestui grup este ocupat de dezvoltarea de instrumentaţie de mici dimensiuni cu surse de microplasmă, metode speciale de analiză al unor elemente cum ar fi Hg din diverse materiale biodegradabile şi nebiodegradabile. In concluzie, subdomeniile ar fi : spectometria atomică, am uitat sa precizez analiza de speciere chimică pentru probe de mediu cu surse de plasmă cuplate inductiv şi capacitiv.


M.M.: Ce trebuie să facă un student pentru a participa la aceste lucrări de cercetare? Care sunt criteriile de îscriere?


T.F.:In primul rând trebuie sa ia legatura cu mine. O să am avem un proiect (parteneriat) şi daca o să-l castigăm (pentru că avem şanse foarte mari) o să am posibilitatea să angajez un student pe o perioada de 2 ani, începând cu 1 ianuarie 2013, cun un sfert de normă. Poate fi un student sau masterand care doreşte să lucreze într-un domeniu de vârf al spectrometriei atomice


M.M: In cazul în care vor dori mai multi studenţi acest post, cum o să se procedeze?


T.F: In conformitate cu legislaţia se va organiza un concurs pe bază de tematică, deoarece postul va fi anunţat public pe pagina web a acestui proiect unde se vor preciza condiţiile de participare la concurs şi tematica corespunzătoare.


M.M: Cât de mult se va putea implica un  student de la nivel licenţă la aceste cercetări?


T.F: Se va alege un titlu (o temă) de comun acord cu studentul, pe baza lucrărilor de cercetare care se desfasoară în această perioadă şi se va implica efectiv în cercetarea acelui subiect.
Momentan am 3 fete de la CATB care lucrează cu mine.

M.M:Din ce an ar fi cel mai bine să incepem cercetarea?

T.F: Eu cred că cel mai bine ar fi din anul 3, pentru specializările cu 4 ani, sau chiar şi din anul 2, dar aceasta depinde de fiecare.

M.M:Contează de la ce specializare suntem când ne alegem domeniul de cercetare?

T.F: Contează foarte puţin, de exemplu, la chimie analitică toate grupele fac mai puţină chimie analitică pe cât se făcea nu cu mult timp în urmă. In orice caz, chimia analitică joacă un rol foarte important, pentru că totul începe şi se termină cu analizele de laborator.

M.M: Care sunt cele mai bune rezultate pe care le-au obtinut studenţii dumneavoastră în acest domeniu?

T.F: Mulţi studenţi care au lucrat cu mine, nu numai cei din prezent ci şi de acum 10-15 ani au obţinut rezultate foarte bune. Unii sunt angajaţi la Institutul de Cercetare Pentru Instrumentaţie Analitică din Cluj, unde doctoranzi, asistenţi de cercetare şi cercetători stiinţifici gradul III. Majoritatea doctoranzilor pe partea de intrumentaţie analitică cu surse de plasmă au lucrat în mod direct cu mine, şi şi-au găsit un loc de munca în acest domeniu. Majoritatea care au lucrat cu mine sunt coautori pe articole publicate în reviste ISI de top în domeniul chimieie analitice şi nu numai: Journal of Analytical Atomic Spectrometry, Spectrochimica Acta B, Microchemical Journal, Talanta, Journal of hazardous Materials, etc.

M.M: Care credeţi că este cel mai căutat domeniu dintre toate domeniile de cercetare pe piaţa locurilor de muncă?

T.F: Eu cred că toate sunt căutate, dar vă sfatuiesc să mergeţi unde vă place, sau aveti înclinaţie. Eu spun că, chimia analitica este mai căutată, deoarece laboratoare sunt peste tot, fiind necesare în troate domeniile. Un bun exemplu îl reprezinta cei de la Mediaş care au venit să recruteze personal şi au cerut competenţe în chimia analitică, pe partea de cromatografie, dar care nu se face la specializarea de inginerie, ceea ce constituie un dezavantaj pentru ingineri.

M.M:Care este diferenţa dintre cei de la nivel licenţa şi cei de la masterat, doar complexitatea lucrării?

T.F: In primul rând, diferenţa este că la nivel licenţă se poate face şi numai o lucrare teoretică, dar la nivel masterat este obligatoriu şi o lucrare practică.
Aş mai vrea sa mai adaug ceva: noi mai colaborăm cu Institutul de Chimie Analitică, acolo ne facem lucrările de cercetare în cea mai mare parte, pentru că acolo este o instalaţie experimentală cu sursă de microplasmă, care va face şi subiectul proiectului care va începe. Dar sunt şi la noi la facultate două aparate pe care studenţii ar putea sa lucreze: un spectrometru de absorbţie atomică şi un spectrometru de plasmă cuplată inductiv de emisie atomică. Avem toată partea de prelucrare a probelor pentru determinarea de elemente, metale, legate de spectrometria atomică. La institutul respectiv mai este posibilitatea ca studenţii să abordeze şi partea de analiză prin spectometrie de masă cu plasmă cuplată inductiv, acolo fiind un laborator bine dotat nu numai pe partea de spectrometrie ci şi pe partea de cromatografie şi în baza unui protocol încheiat, studenţii pot să meargă să-şi facă partea experimentală acolo legată de activitatea lor de cercetare.